Гастро-фест

Гастро-фест је манифестација коју сваке године организује ЈУ „Спортско-туристичка организација општине Станари“ с циљем да сви релевантни субјекти из области пољопривредне производње, угоститељства и кулинарства прије свега са подручја општине Станари, али и других општина, имају прилику да на једном мјесту представе и промовишу своју гастрономску понуду. Посјетиоци ове манифестације имају прилику да уживају уз разне врсте хране и пића које наши излагачи припремају. На штандовима се може наћи свега, од сира, рибље чорбе, ловачког гулаша, печења, па све до разних врста колача, меда, воћа и поврћа. Поред разних врста хране љубитељи добре “капљице” имају прилику да пробају и неколико врста домаће ракије и вина. Најбољима се по правилу уручују симболичне награде.

Избор најбољих спортиста општине Станари

ЈУ „Спортско-туристичка организација општине Станари“ организатор је манифестације „Избор најбољих спортиста општине Станари“ с циљем одавања признања спортистима, спортским екипама и спортским радницима са подручја општине Станари који својим резултатима и активношћу доприносе промоцији, развијању и унапређивању спорта и физичке културе како уопште, тако и на подручју општине Станари. С тим у вези сви спортски клубови, спортска друштва, спортске организације и грађани са подручја општине Станари, као и ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“ из Станара, достављају своје приједлоге кандидата за најбоље спортисте општине Станари. избор се врши у неколико категорија, а најбољима се уручују плакете.

Турнир мјесних заједница општине Станари у малом фудбалу

ЈУ “Спортско-туристичка организација општине Станари” је организатор спортске манифестације под називом  „Турнир мјесних заједница општине Станари у малом фудбалу“. Овај догађај организује се с циљем да се грађани наше општине међусобно друже, зближавају и успут одмјере снаге у спортском надметању. Сам турнир осмишљен је тако да свака мјесна заједница са подручја општине Станари може пријавити једну  екипу за учешће на овом спортском догађају која мора бити састављена од играча који имају пријављено пребивалиште на подручју мјесне заједнице за коју наступају.

Ова манифестација сваке године побуди велкико интересовање становника општине Станари који долазе да бодре своје такмичаре. За три првопласиране екипе по правилу су обезбијеђене робне награде.

Васкршњи сабор

Културно – умјетничко друштво “Церовица“ и Српска православна црквена општина Церовица већ више од десет година, на Васкршњи понедјељак, организују Васкршњи сабор у селу Церовица код Станара. Церовичани тако више од једне деценије кроз рад КУД-а његују и чувају традицију и обичаје станарског краја и српског народа. Сабор сваке године започиње Светом литургијом у Храму Светих апостола Петра и Павла у Церовици, а након тога програм се наставља разним такмичењима за све узрасте: туцијада, избор најљепшег ускршњег јајета, избор најљепше украшеног славског колача, проналазак „златне“ крофне, бацање камена с рамена, надвлачење конопца и томбола. Сваке године својим програмом присутне забављају бројна културно-умјетничка друштва из ближег и даљег окружења.

Културно-умјетничко друштво “Церовица” основано је на Видовдан 2009. године, а развило се из фолклорне секције у овој мјесној заједници. Друштво је основано с циљем његовања музичко-фолклорног стваралаштва српског народа, као и традиције и обичаја нашег краја. Окосницу друштва које броји око 50 активних чланова чини фолклорна секција са млађом и старијом групом, а у оквиру КУД-а дјелује и ради и женска пјевачка група “Крин”.

Турнир у малом фудбалу и шаху

Фудбалски клуб „Рудар“ Станари већ 25 година организује традиционалну спортску манифестацију у оквиру које се одржавају турнири у малом фудбалу и шаху. Организатори се сваке године труде да се ова манифестација подигне на један виши ниво, тако да она с правом носи епитет једне од најбоље организованих манифестација сличног типа на широј регији. У складу с тим може се рећи да је ова манифестација постала својеврстан бренд наше општине.

 Кад је у питању турнир у малом фудбалу он је већ постао препознатљив и много даље од наше регије. Наиме, већ дужи низ година он има међународни карактер па су тако на њему претходних година учествовали поред екипа из наше земље и такмичари из Словеније, Србије и Македоније. Такође, као учесници на овај турнир су долазили, и даље долазе, футсал репрезентативци Босне и Херцеговине, Србије и Словеније. Овај турнир одржава се на полигону код ОШ „Десанка Максимовић“ у Станарима.

 Турнир у шаху по правилу сваке године окупља око 15 такмичара углавном са подручја Станара и Добоја.