Фудбалски клуб “Рудар” из Станара основан је далеке 1957. године. Највеће успјехе ФК “Рудар” Станари је остварио такмичећи се у оквиру Фудбалског савеза Републике Српске гдје је у сезони 1996/97 Рудар био првак Регионалне лиге ПФС Добој, група А и пласирао се у Другу лигу Републике Српске, група Бања Лука. У првој друголигашкој сезони (1997/98) ФК “Рудар” Станари је освојио пето мјесто. Наредне сезоне (1998/99) Друга лига РС је реорганизована са четири на три групе, па је Рудар пребачен у групу Центар, гдје осваја девето мјесто. Сезона 1999/2000 окончана је на петом мјесту, а већ наредне године лига је опет реорганизована и подијељена на друголигашки Исток и Запад. У сезони 2000/01 Рудар је био члан Друге лиге ФС РС група Запад, гдје је остварио и највећи купски успјех освојивши треће мјесто, а испред “зелено-црних” били су само првак Омладинац из Бања Луке и Слога из Добоја. Дрес Рудара тада су носили: Недељко Нунић, Жељко Бајић, Слободан Прешић, Малиша Демоњић, Владимир Шувак, Ненад Пејкић, Синиша Демоњић, Драган Нинковић, Зоран Милетић, Анђелко Тадић, Станко Тодоровић, те Ђорђо Пантић, Драгутин Пантић, Жељко Трњанац, Миливоје Видовић, Даворин Марић, Славиша Бијелић, Зоран Ристић и Зоран Станковић. Тренер ове екипе био је Љубиша Трипуновић.

Нажалост, већ наредне сезоне главни спонзор, Рудик лигнита Станари је запао у финансијске проблеме, а са њим и фудбалски клуб, те је Рудар заузео посљедње, 16. мјесто и тако се опростио од друголигашког друштва, у које се више никад није успио вратити. Наредних седам сезона Рудар је наступао у Регионалној лиги Добој (трећи ранг), без великих амбиција, ослоњен на “домаће снаге”. Међутим, сезону 2008/09 завршава на посљедњем, 16. мјесту, и сели се у нижи ранг. Агонија се наставила и у Четвртој лиги ПФС Добој. Осмо мјесто није било довољно да се обезбиједи наставак такмичења у том рангу такмичења, јер је лига реорганизована и формирана је јединствена Подручна лига ПФС Добој. Тако је ФК “Рудар” Станари завршио у Међуопштинској лиги Добој, а прву петолигашку сезону завршио је на шестом мјесту.

Узлазном линијом поново се кренуло када је за шефа стручног штаба именован Анђелко Тадић, који је у наредне двије године успио да окупи играче из Станара и околине, те са њима буде конкурентан у борби за пласман у виши ранг. Сезону 2011/12 Рудар завршава на трећем мјесту, иза Минерала и Озрена који се пласирају у четврту лигу. Сљедеће сезоне Рудар је поново био “први испод црте”, а у виши ранг одлази ОФК „Полет 1925“ из Брода. Те године Рудар је играо и финале Купа ОФС Добој, гдје је на путу до финала у којем је поражен од прволигаша Текстлица у Дервенти, избацио неколико трећелигаша. Коначно, Рудар се домогао првог мјеста и пласмана у виши ранг у сезони 2013/14, у којој је само једном поражен. Тадашњи шампионски тим чинили су: Јовица Драгичевић, Борко Марић, Слађан Лазић, Дејан Керић, Жарко Стокић, Бошко Баћић, Бобан Васић, Жељко Шетушић, Рајко Радић, Горан Квржић, Ненад Симић, Драган Бојиновић, Срђан Лазић, Русмир Ћепаловић, Небојша Слијепчевић, Данијел Алаџић, Данијел Шљивић, Љубиша Ерић, Бојан Пејчић, Небојша Секулић, Алекса Радић, Десимир Шпанић, Данијел Јовић, Дарко Ковачевић, Далибор Маринковић, Синиша Пејчић, а тренер – играч  био је Анђелко Тадић.

Са одласком Тадића са мјеста шефа стручног штаба у јуну 2018. године Рудар је поново запао у резултатске проблеме тако да је следеће сезоне 2018/19 као претпоследњи тим испао из подручне лиге ПФС Добој. Рудар се тренутно такмичи у петом рангу такмичења, односно МОЛ Добој и налази се у ужој конкуренцији тимова за повратак у четврту лигу.

Најбољи фудбалер који је поникао у ФК “Рудар” Станари је Зоран Квржић. После ФК “Рудар” Станари, наступао је за Пролетер (Теслић), ХАШК (Загреб), НК Осијек, НК Ријеку, италијанску Спезиу, молдавски Шериф из Тираспоља, а тренутно је члан турског суперлигаша Кајсериспор из града Кајсери. Зоран је стандардни фудбалски репрезентативац Босне и Херцеговине, а такође, прије него што је постао фудбалски репрезентативац БиХ, био је и футсал репрезентативац и по томе је јединствен на овим просторима. Више од осталих играча Рудара у каријери су направили Горан Квржић (ФК “Текстилац” Дервента, ФК “Жељезничар” Добој, ФК “Ловћен” Цетиње, ФК “Подриње” Јања) и Анђелко Тадић (ФК “Слога” Добој, Фк “Жељезничар” Добој, те аустријски трећелигаш Виенер Спорт Клуб из Беча), док је од “старије гарде” неопходно споменути легенду клуба Милета Јеринића “Милера”, те Војина Видовића „Бурагу“ који су касније наступали и за ФК “Слога” Добој.